Povestea lui David

Povestea lui David 2018-05-29T09:39:45+00:00

În 2012 intram într-un ONG și vorbeam pentru prima dată în fața unor oameni.

Țin minte că îmi era teamă, însă în același timp îmi aduc aminte că mă fascina felul în care ceilalți puteau să facă asta.

Prima dată când am vorbit în fața altor oameni, am fost dezastru. Aveam o prezentare proiectată în spatele meu, despre time management, erau 15-18 oameni în fața mea, și mă tot uitam la prezentare.

O pregătisem foarte bine, însă din cauza emoțiilor memoria îmi fusese blocată și îmi era dificil să îmi aduc aminte tot ce pregătisem.

Nu a durat mai mult de 15 minute, având sub 10 slide-uri.

A doua oară, la cel mult o lună după prima prezentare, m-am pregătit și mai bine și am și citit despre controlul emoțiilor. Era o prezentare despre limbajul trupului, de 30 de minute, în cadrul aceluiași ONG.

Și am spus totul atât de bine, încât atât în timpul prezentării cât și după, am primit tot felul de întrebări, care mai decare. Mai mult de jumătate din ele m-au blocat și m-au emoționat încât, în cele din urmă, am părăsit scena rușinat.

A treia oară, tot în cadrul aceluiași ONG, a trebuit să susțin o prezentare despre ce voiam eu, pentru cel mult 2-5 minute.

Pentru că timpul era atât de scurt, am considerat că nu trebuie să tratez lucrurile cu prea multă seriozitate. Îmi aduc aminte că am făcut o prezentare despre nimic. Pe bune, adică descriam nimicul și îl legam de tot felul de informații irelevante.

Și pentru că era atât de scurt timpul, nici nu mi-am pregătit prezentarea. Iar atunci când a sosit timpul să o prezint, am clacat. N-am știut ce să mai zic. Mă tot întorceam către imaginea proiectată în spatele meu și apoi înapoi către public. Și în cele câteva minute am tot întors capul față-spate de îndeajuns de multe ori încât am amețit.

Toate cele trei prezentări au avut loc în anul 2012.

A treia prezentare a fost parte dintr-un workshop de public speaking. Acolo a apărut, la un moment dat, un nene foarte experimentat, care ne-a vorbit despre abilitatea de a vorbi în fața oamenilor.

Abia atunci mi-am dat seama cât de multe am de învățat și cât de puține știu.

Așa că mi-am făcut curaj și am cerut ajutorul respectivului om. A ales să îmi fie mentor, să mă ajute în primul rând în dezvoltarea abilităților mele oratorice, mai apoi în cadrul dezvoltării mele, ca individ, și apoi în business.

Cu ajutorul mentorului, am pornit la drum în lumea public speaking-ului și am reușit câteva lucruri de care sunt mândru:

  • am fost trainer și mentor într-un proiect cu peste 10 ONG-uri implicate, pe o durată de 5 luni;
  • am vorbit la evenimente precum TEDxYouth, Bookland Evolution, 11even Experiences;
  • mi-am dezvoltat propriile ateliere de dezvoltare personală – 12 sesiuni pe o durată de 3 luni.
Așa și?

M-am gândit să îți spun toate aceste lucruri pentru că eu consider că se poate.

Atât timp cât îți dorești să faci o schimbare la tine, teama pe care o ai va părea minusculă în comparație cu dorința ta de a face ceva, orice ar fi acel ceva.

La mine, dorința a avut foarte mare legătură cu pasiunea mea pentru dezvoltare personală.

Simțeam că am ceva de transmis oamenilor așa că am decis că, oricât de teamă mi-ar fi, o să ajung să vorbesc în fața oamenilor. Și am ajuns. Am fost în stare să vorbesc în fața unor publicuri de peste 200 de oameni.

Senzația este fantastică!

Mereu am considerat că oricât de multe cunosc, toate cunoștințele mele sunt egale cu zero dacă nu le împărtășesc cu restul oamenilor.

Astfel, am ales să împărtășesc cu tine o bună parte din informațiile pe care le cunosc privind vorbitul în public. Și astfel am creat comunitatea.

Apropo, mai am încă un lucru de spus despre evoluția mea.

David la 18 ani

David la 26 de ani

Îți vine să crezi sau nu, tot eu sunt și în poza din stânga. Dacă te uiți bine la ea, are o ștampilă pe ea. Este poza de pe diploma de la BAC. Haha

În cea de-a doua, la 8 ani distanță, sunt eu vorbind în fața a 70 de tineri liceeni, în Drobeta-Turnu Severin, pe 4 Noiembrie 2017.

În liceu eram atât de timid încât îmi era frică să vorbesc cu colegele din clasă. În liceu eram atât de timid încât, dacă mă uitam la o tipă care era pe celălalt trotuar și vedeam că se uită la mine, întorceam repede capul pentru că mă intimidam.

Acum vorbesc în fața a sute de oameni.

Și nu o spun pentru a mă lăuda, cu toate că nu am rețineri în a mă lăuda cu lucrurile la care consider că sunt bun. Însă o spun pentru că uneori și mie îmi este dificil să conștientizez întreaga schimbare.

Vrei să faci schimbarea? Hai în comunitate ↓

Ghidul Vorbitorului în Public este o carte pentru cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile oratorice.

Dacă ai emoții când te afli în fața oamenilor și îți dorești să înveți să le ții în frâu, această carte îți vine în ajutor cu:

  • sfaturi practice,
  • tehnici și metode valoroase,
  • ghidaj specific construit pe nevoile tale.
CUMPĂRĂ LA 42 LEI